Encik Suami baru balik dari Rompin, Pahang. 5 hari di sana, malam tadi pulang membawa makanan popular orang Pahang (kot) bersama satu kotak misteri lagi.
Biskut Sg.Lembing keluaran Wan Seripah Wan Jusoh (Kak Pah) dari Sg.Lembing.
Sambal hitam buatan orang Pahang. Selain ikan bilis, bawang besar, cili api, minyak, garam dan gula, salah satu ramuannya ialah BELIMBING REBUS!! Sedap walaupun pedas menyengat...
Dodol Gula Kabung keluaran Hjh Bedah dari Kuala Lipis.
Kalau dulu
kotak misteri dari Kuala Kemaman, kali ini dari Kuala Rompin pulak.
Udang galah sungai!! Malu nak habaq, dekat 5@6 tahun tak makan udang galah. Kat Pasar Sg.Petani tak pernah jumpa. Udang galah Kuala Rompin ini dijual RM 50 sekilo katanya.
Geram tengok telur-telur halusnya. Boleh jamu tetamu jauh nak berkunjung hujung minggu ini. Baru dapat call pagi tadi.
P/S Dia kata order udang galah sungai tu sekilo je tapi kenapa bawa balik 2 kg?? Haha...tunggu next entry.
Lain-Lain Artikel:
Udang galah tu masak rendang sedap juga. :)
BalasPadamwah... meriah sungguh ole-olenya....
BalasPadamsambal hitam tu sejak berblogging ni baru dengar dan tau sebelum ni tak tau pun...
Nampaknya lauk udang aje le minggu ni hehe
sedap nye.....udang galah tu paling sedap
BalasPadamSalam,
BalasPadamMinat dgn sambal hitam tu...macam kena dgn selera saya. Satu lagi dodol tu, lama dah xpekena.
Udang galah dan biasa, di kg. saya di Bagan Datoh masih byk, baru 2 minggu lepas pekena. Lagi besar2 dari ini.
Lima hari pergi kalau boleh banyak lagi nak dibeli buat org tersayang yg di rumah. Ingatan padu tu Anim...
BalasPadamKakak teringin nak buat sambal hitam belimbing tapi tak terbuat sampai sekarang. Rumah bapak kakak banyak belimbing sampai melerah bawah tanah..
Besar-besar udangnya memang puaslah makan.
wah...bestnya semua sedap2...
BalasPadamxpenah beli lagi udang galah, sebab ayah saya selalu mancing udang galah..=)
mahalnya sekilo 50, baru tau, sebelum ni makan je ..=))
singgah dtg bila sakit sedikit kurang. TQ doa nyer ye
BalasPadamLangkah kanan bakal tetamu...
BalasPadamsedapnya udang galah..hehehe..tak masak pun dah nampak sedap..biskut tu saya tak pernah rasa..kalau sambal hitam tu memang terkenal tapi saya tak makan..hehe.
BalasPadamsambal belimbing hitam tu mmg sedap sangat... dulu masa duduk di kuantan, mmg buat bekal mkn ngan nasi hari2... sejak dok melaka ni... tak jumpa dah... huhuhu
BalasPadamsambal hitam tu nampak macam rendang kering plak hehehe
BalasPadamudang galahnya besarnyaaa...
BalasPadamsye org rompin kak..udang galah tu sekilo dlm 20-30 ringgit jer cni...hehe..
BalasPadamTu ka? Apa nak buat, ada servis penghantaran kot, hee
Padam