Mee Bandung untuk berbuka, moreh lepas terawih dan baki 2 pinggan untuk sahur pagi tadi
Mee Bandung Johor ni banyak versi. Ada rasa banyak udang kering, ada rasa manis, ada kuah pekat, ada kuah cair. Versi pak mertua pulak (dia yang memasak tau!)...masak mee bandung satu2 pinggan. Maksudnya, masuk kuah, masuk mee, masuk telur sebiji....so, masing-masing kena tunggu giliran. Makan kena panas-panas, mee kembang bila sejuk.
Emak Anim pula...dah anak 11 orang...payahle nak buat satu-satu. So, mee dan sayuran dicelur dan diasingkan dan tabur masa nak hidang. Telur pula masuk sekali dalam kuah. (Jimatlah sikit....taklah guna 13 biji telur)
---------------------------------------------------------------------
Resepi ini untuk sekilo mee dan lebih kurang 3liter kuah
BAHAN KUAH
300g daging lembu, direbus lembut dan hiris. Simpan air rebusan
300g udang hidup, dikupas kulit. Kemudian digoreng sebentar. Kulit udang direbus....simpan airnya
Tambah sedikit sotong pun boleh.
* 6-7 ulas bawang merah
* 4 ulas bawang putih
*Segenggam cili kering dah gunting~ Anim rebus sekejap. Kalau guna cili boh...pandai2 sendirilah ya
*Sesudu besar udang kering
Kesemua bahan * diblend
4 sudu sos tomato/cili@ dua-dua
3 biji tomato buah, potong 4
2 biji ubi keledek@kentang~ direbus dan dilecek.
( Kali ni Anim tak rebus. Anim potong kecil2 dan blend + air. Guna keledek lebih manis. Kalau guna kentang, kena tambah gula lah)
2 genggam kacang tanah digoreng dan dikisar
(Semalam Anim tumbuk sendiri...kasar-kasar teksturnya)
garam, gula
4 biji telur
BAHAN SAYURAN@HIASAN
Sawi dipotong dan dicelur
Tauge dicelur
2 biji tauhu ~ digoreng dan dihiris
Daun sup
Limau nipis@kasturi
Cili merah (hiasan)
Bawang goreng
Note : nak tambah sayur lain tak de masalah
CARA MEMBUATNYA
1. Tumis bawang merah, putih, cili kering dan udang kering yang telah dikisar hingga naik bau.
2. Masukkan air rebusan daging, rebusan udang dan ubi keledek yang telah diblend.
3. Masukkan daging atau sotong kalau ada. Udang dah goreng sekejap tadi. Nak campak terus pun leh, nak masuk last pun tak apa.
4. Tunggu agak pekat.
5. Tambahkan sos tomato, garam dan sedikit gula.
6. Masukkan kacang tanah yang ditumbuk tadi.
7. Masukkan tomato buah dipotong tadi.
(Kalau malas nak celur sayur...boleh masuk sayuran sebelum pecahkan telur)
8. Pecahkan telur satu persatu. Api kecil..jangan kerap kacau. Nanti telur pecah.
9. Kuah sudah ready.......
P/S Menu utama Ramadan tahun ni ringkas....sejenis menu pun tak apa, yang penting ( atas permintaan Encik Suami) mesti keluar dari Dapur Anim...
apa jenis dan cara mee bandung bunda suka..
BalasPadampeminat mee kuah lah ni ya
Padam