Orang Utara tak yah layanle gulai ni...hangpa dah pakar!
Anak-anak menggemari gulai Cik Pah sebab tak bersantan. Depa suka hirup kuah.
Kenapa nama Cik Pah ada?
Sebab...depa makan gulai bawal rumah Cik Pah (Si Abdul sulung yang cerewet makan...boleh tambah 2 kali!)
Ummi belajar masak gulai ni dari Cik Pah.
Huhu...untung Cik Pah dapat nama!!!
4 ekor bawal sedang2 dipotong 2 dan bersihkan
1 labu kecil bawang besar di hiris
3 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
2 tangkai daun kari
1 1/2 peket serbuk kari ikan bancuh dengan air
air asam jawa pekat
sedikit halba
sedikit garam
sayur tambahan : tomato , bendi
Cara Membuatnya:
Tumis bawang besar, bawang merah, bawang putih bersama daun kari dan halba.
Dah wangi, masukkan bancuhan serbuk kari. Lebihkan air (kitakan tak guna santan)
Masak rempah tersebut lama sikit. Itulah rahsia gulai Cik Pah. Rempah kari bagi betul-betul masak.
Kemudian...masukkan ikan bawal.
Masukkan air asam jawa dan perisakan dengan garam
Last, masukkan sayuran.
P/S Resepi ni diperolehi dari hasil pemerhatian di rumahnya. Sama sebijik bahan-bahan dan cara tapi iyalah...air tangan masing-masing berbeza. Dia dah berpuluh tahun masak resepi ni...Saya???? Baru sekali...huhuhu.
Lain-Lain Artikel:
Belum ada komen untuk "Gulai Ikan Bawal Cik Pah"
Catat Ulasan
Komen anda amat dihargai