Lepas membeli cempedak, terus ke Tanjung Dawai. Sesekali bawalah anak saudara Anim ni makan2. Kesian dia..dahlah duduk jauh dengan family(Terengganu), mak sedara pun jarang dapat menjenguk.
Tanjung Dawai ni selain terkenal dgn jualan hasil laut, ikan bakar dia pun jadi bualan. Waktu siang, kami biasanya ke
gerai berdekatan jeti . Waktu petang@malam pula...Anim akan mencari ikan bakar sebelum sampai jeti .Ada 2,3 gerai kat tepi laut tu, tapi my choice ialah yg paling hujung sekali...
yg ramai orang tu!
Malam ni takde rezeki. Belum ada jam 9 malam sudah banyak yang habis. Malam ni tak adalah kerang bakar kesukaan anak2. Sotong katak (cuttlefish) untuk dibakar pun tinggal 2 ekor. Kalau sotong biasa (squid) dia akan mengecut..tak sedap. Lain kali kena call dululah. Udang putih kena goreng tepung. Rangup, bukan macam Restoran Tomyam selalu buat.
Semua ikannya dari laut. Segar dan baru ikan2nya. Pilihan Anim..siakap merah. Jenahak, pari...tak maulah. Memang berbeza dengan siakap biasa, Trylah...mesti tuju ikan ni jugak.
Kena ada kesabaran menunggu. Namun...hasil penantian berbaloi2..
Isi ikan siakap merah lembut dan sedap. Lagi2 bila dicecah ayaq asam...
Makin malam makin meriah. Hujung minggu memang penuh. Pernah bawa adik Anim dari Rawang ke sini. Setiap kali bercerita ikan bakar...mulut dia tak terlepas memberitahu, "Nak pergi makan lagilah dekat situ."
P/S Kena singgah cari belacan dan ikan pekasam di Tanjung Dawai
Belum ada komen untuk "Ikan Bakar @Tanjung Dawai (2)"
Catat Ulasan
Komen anda amat dihargai