Sejak pulang dari Sarawak bulan lepas, baru hari ini berkesempatan mencuba black pepper crab hasil ihsan tukang masak di
TopSport FoodCourt. Bukan malas nak masak tau tapi...tak jumpa ketam. Pelikkan??? (
Ini kisah sebenar...bukan alasan..hahaha). Resepi dia simple sangat.
-------------------------------------------------
1 1/2 kg ketam digoreng dahulu (half-cooked).
Ketepikan sebentar.
5 bawang putih - tumbuk kasar
20 biji lada hitam - tumbuk kasar
1 labu bawang besar - hiris
Sos tiram
Sos lada hitam
Sos cili (sedikit) ~ optional
Kicap (Aneem guna kicap manis)
Tumis bawang putih bersama lada hitam. Tambah air dalam 1/2 cawan.(Jangan banyak air, bukan masak kicap). Masukkan bawang besar hiris. Setelah mendidih, masukkan sos tiram , sos lada hitam sos cili dan kicap. Kalau guna kicap masin, tambah sedikit gula. Adalah rasa pedas, masin dan manis. Bila dah pekat, masukkan ketam yg telah digoreng tadi.
P/S Kalau ketam besar...baru ada umppph...tak pe, tiada rotan, akar pun berguna juga.
Belum ada komen untuk "Black Pepper Crab"
Catat Ulasan
Komen anda amat dihargai