Ikan tilapia (sesetengah menyebut talapia) memang antara salah satu favourite family Anim selain keli dan puyu. Jln2 pasar malam nak cari ikan bawal , tak jumpa...alternatifnya ikan tilapia . "Ikan tilapia ni ayaq payau Sg.Merbok, bang", penjual ikan memberitahu hubby. "Tak hanyir, bang kalau nak bandingkan dengan ayaq tawaq". Mmm..kena masak LEMAK CILI API favourite mereka. Mungkin style Anim berbeza dengan oranglain..biasalah lain padang, lain belalang. Takde sapa salah, takde sapa betul..yg penting masuk mulut.
Ikan talapia sederhana besar dilumur garam dan kunyit sebelum digoreng. Ketepikan dahulu.
Bahan kisar@tumbuk:
5 ulas bawang merah
7 biji cili padi (anak2 tak kuat makan pedas)
1" kunyit hidup
2 batang serai - diketuk
1 daun kunyit - koyak2
semangkuk santan
asam keping
garam
Cara-cara:
Tumis bahan kisar hingga bau wangi. Masukkan serai. Tuang santan secukupnya. Api jangan besar sangat supaya tak pecah minyak. Masuk garam, asam keping dan daun kunyit. Dah nampak santan mendidih, masukkan ikan talapia yg dah digoreng tadi.
Anak2 talapia sebesar tapak tgn anak2 Anim....digoreng garing. Sedap talapia air payau ni...
P/S Ada tilapia merah..ada hitam. Member2 kat atas ni tadi semua tilapia hitam.
Belum ada komen untuk "Tilapia Lemak Cili Api"
Catat Ulasan
Komen anda amat dihargai