Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
2 Abdul
Al Quran
Anak Angkat
Beijing
Bonda
Cameron Highlands
Cerita Si Kecil
Cerita Tuan Rumah
Dari Buku
Dari Dapur
Gambar Unik
Haji
Ipoh
JJ Cari Makan
Kongsi Ilmu
Misteri
Ole-Ole
Program Penutur Jati
Pulau Pangkor
Rabu Yang Senyap
Radio Kedah FM
Renungan
Sarawak Burung Kenyalang
Sekolah
Selebriti
Silent readers
Tanah Suci
Tazkirah
Teman
Terengganu Darul Iman
Thailand
Umrah
Salam Anim..samalah kita..orang johor mmg suka kucai..arwah mak nekcik bubuh kucai dalam mee siam goreng kuning!!
BalasPadamMcm best je nekcik, saya tak pernah lak cuba. Nak trylah nanti. Selain menu atas, biasanya org tua saya tumis bersama petai dan lada hijau.
Padamhehehe...
BalasPadamnampak sedap jer...menyelerakan
Kat melaka ada tak sayur ni?
Padammasak apa tu kak anim, sayu tak berapa suka sgt daun kucai ni..tp kalo ada yg buat saya makan juga la.
BalasPadamKak tak minat daunnya...tapi "buah" nya yg putih. Cam tauge rasanya...
Padamsalam...tq sudi berkunjung ke blog nealopah. sy tk pernah cuba mkanan ni..mklumlah org pantai timur. bole share resepi tak? teringin nk cuba.
BalasPadamAda kak update kat entry. Ala, main campak2 jelah...Malu nak tulis resepi...heee
PadamSamalah..akk pun org johor.mak akk dulu tanam dan jual. Cina suka beli.ramai yg nk cuba tanam tapi tak menjadi.yg mak akk tanam gemok semuanya. Akk pun sama dh tua ni suka masakan yg kita mkn masa kecik..:-)
BalasPadamhebatlah boleh tanam. saya tak terfikir pun kakyon. memang chinese suka kucai ni, tu sebab harga naik kot .cam petai. dulu takde harga, bila depa reti makan...naik harga!
Padamdulu masa kami duduk di kuarters pekerja, mak selalu beli kucai ni buat lauk..sedap sangat..tumbuk cili merah taruk bawang kecik dan putih,tumis ..masuk kan tauhu yang dah di goreng udang basah dan masuk kan kucai..sedap sangat dan bau harum..sekarang payah dah nak jumpa sayur ni...terima kasih kerana menembali kan ingatan zaman kecil..
BalasPadamnak cuba resepi ini..nak cuba...heee
Padamassalam..wife sy org SP..tp mmg xtau nk masak apa dgn kucai jenis ni.
BalasPadamtu ha..macam2 resepi dari pengkomen. kucai ni taklah rasa sedap sangat, cam rasa tauge je tapi bagi peminatnya, boleh makan berpinggan-pinggan.
PadamD tempat saya di Sik, dipanggil jambak. Selain digoreng, saya paling suka jadikan ulam.
BalasPadamYe ke nor, buat ulam? Mentah2 la ya...
BalasPadam