Hari ni plan tak nak beli kuih di Bazar Ramadan. Nak buat sendiri. Teringat kuih2 semalam yg tak habis dimakan. Tak ralat sangat sebab sepanjang Ramadan ni, Encik Suami tak membeli dedak untuk angsa2 kami tu. Angsa2 yg ada tu lah yg menghabiskan lauk pauk, kuih muih yang kami tak habis makan..
Resepi wantan ni Anim dapat dari channel Astro 703 Asia Food Channel. Tukang masak dia Chinese lady, lupa namanya. Dia buat 2 jenis. Satu
berkuah sup dan satu lagi bergoreng. Semua bahannya sama. Hari ini Anim nak buat yg bergoreng. Sesuai untuk anak2 Anim yg berpuasa ni.
Wanton pastry
10 ekor udang sebesar ibu jari - kupas kulit
1 isi ayam sebesar tapak tangan
sedikit daun sup
serbuk lada sulah, garam
(Resepi asal ada sesame oil ~ minyak bijan. Tapi memikirkan jarang2 Anim nak guna, beli pun membazir..tak masukkan sesame oil dalam resepi ini)
Untuk bahan2 di atas, Anim dapat 30 biji wantan goreng.
Semua campak dalam food processor. Garam dan lada sulah sekali. Senang banget sih....
Step 1 : Basahkan setiap penjuru pastry dengan air ( air biasa jek..wat gam)
Step 2: Sudukan sedikit adunan dan letak ditengah2 pastry
Step 3 : Bentukkan ikut kreativiti masing2. Jangan ada yg "terbuka"..masuk minyak nanti kalau digoreng.
Goreng terendam..cicah dengan sos cili
Tengok tu...2 Abdul pun pandai membentuk wanton..kreativiti sendiri.
Lama dah nak buat wantan
BalasPadamtak terbuat
kemain rajin bujang tu tolong...