Hari ni sudah hari ke4 berpuasa. Baru hari ini berkesempatan update blog. Sibuk masak sahur, sibuk masak untuk berbuka...dan sibuk menghadapi peperiksaan final semester Mei. Dua paper dari jam 9 pagi-12.10 tengahari dan satu paper lagi 3 ptg -6.10 petang dalam sehari (tersengguk2 mengantuk dalam bilik exam) menyebabkan semalam Anim mencari lauk berbuka di Bazar Ramadan Taman Ria Jaya..
Menu ikan bakar, ayam percik, asam rebus keladi dan sambal paru+ tempe serta 5 jenis kuih muih lagi banyak berbaki di atas meja. Berselera sewaktu membeli tetapi bila tiba tang makan....sikit saja yg disentuh. Kalau nak beri 3 Abdul makan bersungguh2...kenalah memasak walaupun menunya simple saja. Selalunya, Encik Suami request makanan Johor. "Bazar Ramadhan Sg Petani tak ada masakan Johor..." itu alasannya. Maka, 1st day tempohari, menu Lontong+Lodeh+Rendang Daging menjadi menu berbuka kami.
Ambil dari google
2nd day, dek kerana nasi himpit yg Anim buat sendiri (lembut nasinya) banyak lagi, maka keluarlah menu Soto Ayam + Begedil pulak dah...
Cerita fasal begedil (sesetengah negeri sebut pegedil)..Senang dan mudahnya buat begedil dengan food processor. (Versi express Anim...)
200g daging yang direbus sekejap (hilangkan darahnya)
3 biji ubi kentang, dipotong 4 dan digoreng sebentar
daun sup, bawang goreng
Kesemua bahan di atas dimasukkan ke dalam food processor, tambah garam dan lada sulah.
Tadaaa....siap untuk dibulat2kan dan digoreng. (Celup dalam telur + secubit garam yg telah dipukul )
Lain-Lain Artikel:
Belum ada komen untuk "Menu Johor"
Catat Ulasan
Komen anda amat dihargai