24 Komen untuk "Istighfar Rejab, Haekal dan Majmu' Syarif (Updated)"

  1. Suka sangat2 dgn kata2 ni::
    "Jika kita berkawan dengan penjual minyak wangi kita akan berbau wangi dan jika berkawan dengan tukang besi kita akan terasa bahangnya."

    akak kongsi kat blog ni pun banyak yg membaca, berkongsi ilmu..berganda pahala...=)

    sayapun x tau kak..baru pertama kali dengar ni kitab tu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu kata2 siapa ya? Pepatah Arab kot

      Padam
  2. 182

    done follow/singgah sini.. jom follow/singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

    klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    BalasPadam
  3. Salam cikgu,saya pum tak pernah dengar istifar rejab ni. Boleh tak tolong beli kan buku2 ni? Nanti saya bankin kan duit

    BalasPadam
    Balasan
    1. Insya-Allah, boleh. Takde masalah

      Padam
  4. owhhh thanks ye kak anim sebab share... lisa pun baru tahu ni..hee... inshaallah lisa cuba cari..hee :)

    BalasPadam
  5. suka ayat2 p/s tu..betul tu ANIM..

    BalasPadam
  6. Salam,

    kak anim, blh tak ambik gambar dan tempek kat apa yang dikatakan istighfar rejab tu? hehehe...eden pun tak tau...
    Doa bulan rejab saya tau lah... ;-)
    kongsi ea kak

    BalasPadam
  7. Salam,
    Jangan malu jika kita tak tahu...biar malu sekarang. Kalau sudi Kak Anim tempekkanlah beberapa doa dan istighfar di bulan rejab...rasanya ramai yg mahukannya.
    Bersyukur dpt kenal Kak Anim :)

    BalasPadam
  8. Salam Anim..ye Majmu syarif nilah teman setia nekcik ke hulu hilir..senang all in one..awal tahun akhir tahun..hari hari semua ada..nekcik punya dah hampir 10 tahun usianya..habis kulit pun dah terbang...baru dicetak semula...penerbit sinar baru algensindo , bandung...siap terjemahan setiap ayat... nekcik suka doa Ratibul haddad dan selawat munjiyah!!

    BalasPadam
  9. aLHAMDULILLAH ... perkongsian yg sangat bermanfaat .

    BalasPadam
  10. Cikgu..saya dah bukak link2 dia atas..buku ini tiada nama pengarang dan banyak yang tak betul..so macam mana...

    BalasPadam
  11. TQ Anim......
    Betul tu setuju banget.....see berkawan ngan Anim dapat gak tempiasnya!

    BalasPadam
  12. Anim, tima kasih berkongsi ilmu..=)








    =

    BalasPadam
  13. kunjung balas...sharing is carring....TQSM.

    BalasPadam
  14. Alhamdulillah banyak sangat ilmu dan info yg berguna dapat kita berkongsi disini...selama ini kita terlepas pandang..terima kasih cik gu Anim..

    BalasPadam
  15. SELAMAT HARI GURU Cik Gu Anim..

    BalasPadam
  16. selamat hari guru untuk Anim.....tq kongsi ilmu nie...

    BalasPadam
  17. Kakak nak ucap selamat hari guru dulu buat Anim.

    Betul berdamping dgn yg berilmu tidak rugi. Mereka adalah teman yg mewarnai taman-taman syurga. Macam cikgu di sekolah juga semua guru itu ibarat pefume yg memberikan haruman pada yg memerlukan. Untung jadi cikgu kan.. ganjarannnya berpanjangan.

    BalasPadam
  18. Assalamualaikum warahmatuLLAHi wabarakatuh.

    JazakALLAHukhair atas perkongsian.
    Kami yang faqir meminta izin meletakkan link sambungan penulisan:

    http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=1619299190893045433#allposts

    Kata-kata yang dibawah sekali itu yakni adalah kata-kata RasuluLLAH s.a.w sendiri. Sebuah hadith yang masyhur riwayat Imam Bukhari.

    Penutup kata kami,
    al-Habib Umar Bin Hafiz, ulama' dari Yaman yang sezaman dengan kita sekarang menyarankan satu amalam sepanjang Rejab.

    Yakni,

    ASTAGHFIRULLAH LIMA YU'ALLIMUHULLAH

    ASTAGHFIRULLAH KAMA YUHIBBUHULLAH

    Maksud :

    Astaghfirullah dengan apa apa yang diketahuinya ALLAH.

    Astaghfirullah sebagaimana yang dicintainya ALLAH.

    Sepanjang Rejab dibaca 3000 kali.

    Sedangkan ada jua amalam lain yang ulama' Malaysia menyarankan.
    Seperti membaca

    رَبِّ اغْفِرْلِيْ وَارْحَمْنِيْ وَتُبْ عَلَيَّ

    70 kali selepas Isya' setiap malam.

    Maaf atas salah dan silap.
    ALLAHua'lam.

    BalasPadam
  19. selamat hari guru cikgu
    semuga ilmu menafaat yg ditinggalkan akan menjadi amal jariah!!! insyaallah

    BalasPadam
  20. selamat hari guru even dah terlambat !

    BalasPadam

Komen anda amat dihargai

Tazkirah

i

Kisah 2 Abdul

i