27 Komen untuk "Hentam sajalah labu..."

  1. hehe sedapnya Anim....
    Ohhh...lain cara ke nak menyiang labu tu... okje pun tak tau ni....
    Nasib ada orang yg boleh nak minta ditolong!....kalau oKje ...terus tak yah makan ajelah masak lemak pucuk labu gayanya hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pucuk labu tu ada bulu2 halus yang perlu disiang sperti kita siang batang bayam...
      Part tu kak surrender, takut gatal masa menyiang.

      Padam
    2. Bayam....okje siang tak pernah buang bulu pun hehe...dgn bulu bula masuk dlm perut hehe

      Padam
  2. suburnya..terliuq cheq kat syur labu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak pun baru nilah rasa pucuk labu..sedap rupanya

      Padam
  3. hijaunya tangan depa ... best! mala pun tak reti la nak makan/masak sayur2 kampung ni sbb tak membesar dgn masakan melayu kampung.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu la pasal mala, biasa emak masak pucuk ubi je. Pucuk labu tak permah nampak..huhu

      Padam
  4. pucuk labu gatal ke kak? Saya tak pernah masak tapi nampak memang menyelerakan la...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dak..sedap rasanya. 2 Abdul pun dah jatuh cinta. Gatal masa menyiangnya saja, kda

      Padam
  5. Amboi!! kalau kakak dapat ni mahu makan pucuk labu selalu. Kakak suka juga Anim. Tak kan org Johor tak tahu cara masaknya Anim. Kena gentel dulu bagi buang bulu pada daun dia baru masak... sedapkan:)

    Sejuk betul tangan hero-hero tu kan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Seingat saya, saya tak pernah tolong mak saya masak pucuk labu. Tu sebab tak tau kakzakie, jeee...
      Lagipun, kat kampung sendiri payah nak dapat sekarang...

      P/s 2 Abdul tu anak kampung le katakan?...

      Padam
  6. Salam,
    Memang sejuk tangan si Abduls ni. Subur sungguh pokok labunya. Tak lama lagi berbungalah tu. Isteri saya suka dgn sayur pucuk labu ni...saya errr...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah berbunga BM. Tunggu berbuah saja.. Mesti orang rumah BM pandai menyiang pucuk labu, tak macam kak. Malunya..haha...

      Padam
  7. sedap nya kak...lauk pucuk labu tu

    BalasPadam
  8. Assalam,

    Subhanallah

    Air tangan yg berkah tu, menjadi tanaman.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haah...sambil belajar...jadilah

      Padam
  9. Sejuknya tangan 2 Abdul ye Anim..menjadi betul pokok labu tu..sedap lemak pucuk labu tu..knah memang suka..tapi xrajin nak masak sebab leceh sikit..=)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betullah kak. Nak prepare tu punyalah lama, makannya sekejap aja..huhu...

      Padam
  10. Wow.. gulai lemak pucuk labu ni memang sedap. lebih-lebih lagi kalau mak IM yang buat.

    Sejak merantau, belum berpeluang merasainya lagi...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Masakan terbaik dan tersedap mestilah masakan ibu kan?
      Kat pasar malam SP ada juga jual tapi tak pasti nerapa RM...

      Padam
  11. assalamualaikum ... saya x tau lak klu pucuk labu tuh gatal . Biasa gentel jer pas tu masak . mmg sedap klu campur udang kering dan cili padi.

    BalasPadam
  12. sedapnyaaaaaa....tambah2 lagi ada ikan kering...samabl belacan..fuhhh

    BalasPadam
  13. terasa lapar pulak saya tgk lemak pucuk labu tu..

    BalasPadam
  14. amboi... sejuk betul tangan abdul...

    BalasPadam
  15. Kalau dulu dekat rumah saya arwah ayah dan umi saya rajin sangat menanam ni..hehe..sekarang umi dengan kakak saya pula..Saya tukang tengok je..hehe. Seronok tanam labu ni, saya suka buat kuih.

    BalasPadam
  16. Confirm sejuk tangan 2 Abdul nih. Dari depan sampai ke dapur merimbun pokoknya...

    BalasPadam

Komen anda amat dihargai

Tazkirah

i

Kisah 2 Abdul

i