8 Komen untuk "Gembiranya dia..."

  1. belah kedah mmg biasa jamu nasi putih. masa kenduri mala dulu dan sama juga menu kenduri adik2 ipar yg lain ..gulai rebung dgn ayam, sambal tumis ikan masin, gula ikan masin dgn nenas. petai mmg ada :-) malunya rombongan mai dari penang makan bertambah2 hehehe

    yg best time tunang musim buah. rombongan meminang mai dengan satu bakul setiap jenis rambutan, pulasan, langsat, durian bagai!

    BalasPadam
  2. mala, saya ingat nak bawa budaya ni balik johorlah masa kenduri 2 Abdul saya..(berangan)hee..kalau ada nasi beriyani pun, orang2 tua tetap tanya "ada nasi putih tak?". baik masak nasi putih kan?
    satu lagi, layanan orang kampung belah Utara memang mengharukan kita. lagi2 bila tau kita ni orang merantau yang tak biasa dgn adat depa.

    BalasPadam
  3. berseleranye makan...lagi pekena patai ek..
    sy tak makan petai ngn daging kerbau tu...
    tapi kalu yg gemar makan tu mmg bertambah² kn..

    BalasPadam
  4. Org kedah mmg guna kerbau utk kenduri. Dulu Kak pun tak biasa mkn, org Johor mana biasa jumpa kerbau. 3 thn duduk SP, alhamdulillah, no hal. Dan nmpknya tekak kami anak beranak dpt terima sesuatu yg baru.

    BalasPadam
  5. Tapi sekarang dah banyak juga kakak perhati ada sediakan nasi putih tapi nasi beryani tetap ada juga. Tak lama muak asyik kena makan nasi beryani cuti sekolah nie.

    Kakak tak pernah makan gulai batang pisang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. beriyani kan sinonim dengan orang johor, ye tak kak? kalau tak macamanalah beriyani gam org johor kat sp ni depa sanggup beratur pjg. cuma bila dah berusia, dah ada penyakit (heee) dah kurengla santap cam dulu.

      kak mai utaralah kalau nak rasa. bulan posa pun byk jual di bazar ramadan

      Padam
  6. Memang sedap laaa lauk tuu... tak kisahlah siapa dan dari mana tetamunya... mesti makan bertambah-tambah punyalah!

    BalasPadam
    Balasan
    1. makan masakan orang memang sedaplah mala. tambah2 bila kita lapar, heee

      Padam

Komen anda amat dihargai

Tazkirah

i

Kisah 2 Abdul

i