Rumah kami hari ini dikunjungi MIL, FIL, adik ipar dan isteri serta 2 anaknya dari Johor. Keluarga Encik Suami ni suka makanan bersup. So...decide nak jamu mereka Soto Ayam tengahari ni. Kat Sg.Petani , nak cari Nasi Impit segera kat kedai runcit berdekatan memang payah. Kalau ada pun yang mini (satay) tu. Nak cari, kena p pasaraya besar . So, decide buat sendirilah.
Guna beras biasa (BUKAN beras wangi). Lepas cuci beras dan tos, masak nasi macam biasa. Sukatan airnya 1 beras : 3 air. Nak tambah setitik minyak masak dan sedikit garam (Embah kata bagi nasi nampak berkilat dan ada rasa) pun boleh. Kalau tak nak, boleh abaikan.
Masa nasi hampir nak kering, angkat dari rice cooker. Kacau-kacau nasi tu bagi takde nampak rupa nasi berketul. Lepas tu, masukkan semula dalam rice cooker. Dah masak, angkat periuk dan lenyek nasi yang masih panas itu dengan senduk atau "tumbuk-tumbuk" dengan lesung batu sampai betul-betul hancur.
Kemudian ratakan dalam dulang.
Lepas tu, tekan-tekan dengan plastik bagi nampak licin dan rata. Masa ni nasi tengah panas, aduhh... naik merah tapak tangan, heeee.... Tutup dengan daun pisang dan tindih dengan benda berat bagi mampat pun boleh. Hari ni Anim tak buat semua tu. Biarkan sejuk.
Once buat sendiri...lain kali mereka akan request nasi impit buatan sendiri...sebab lembut nasinya compared to the express one!
P/S Sempat Encik Suami rasa Soto Ayam ni sebelum dia ke KL tengahari tadi. Nak buat macamana. Urusan kerja tiba mendadak,.Tak apalah...tanggungjawab melayan tetamu "sebelah dia" jatuh ke bahu Anim dan 2 Abdul.
Lain-Lain Artikel:
brapa cwn nasi anim guna nak dpt satu dulang tu? dulang besar mana?
BalasPadam6 cawan cup beras rice cooker tu. dulang tu lebihkurang 53cm. dulang tu baru je beli, selalunya masuk dlm berbekas2 tupperware saiz besar..
Padamsg petani dok kat mana?
BalasPadamjiran norh...dekat je, bandar perdana, kita mungkin pernah terserempak kat pasar mlm puteri jaya, heeee
Padamha ha ha..kak, kalau saya pi rumah kak, kak jamu saya dgn nasi impit ni no..
Padamno prob sis..
Padamteringat emak buat nasi himpit ni bila layan makan dengan soto..... perhhhh.... nostalgia.... letak daun pisang tu kan dari dulu dah amalkan yeee.... bau nasik tu pun jadi best....
BalasPadamkazman, teringat lak lontong yang dibalut daun pisang tu, alahai..nak buatle lepas ni
Padamdulu memang buat sendiri punya..
BalasPadamingat2 lupaler pulak...
tapi memang betoi2 impitnyer...
tu sebab kuar nama nasi "dihimpit"..betul2..
PadamNasi impit yg begini memang lebih mantop Anim. Sebab dah kena lenyek semacam mestilah lembutnya tak tak terkata. Kalau makan lontong pun dulu-dulu kan org buat macam ini.
BalasPadamkat SP ni nak makan soto dan lontong, payah nak jumpa! pernah bawa lontong ke sekolah, separuh dari depa tak reti makan..huhuhu...
Padamsaya biasa buat masuk dlm plastik...
BalasPadamAaah,kdg2 masuk plastic. Ni kes nk cepat
PadamSalam kenal,
BalasPadamDulu masa kecik-kecik, mak selalu buat nasi impit macam ni. Sekarang sebab dah ada yang segera, kami beli je... ^_^
Kt sp, nk cari kena p supermarket. Kedai biasa ada yg comel2 tu.
PadamTu yg Kak prefer wat sendiri
P/s tq sudi singgah dan follow