Apakah kriteria yg selalu kita gunapakai kalau nak makan di luar? Cantik...bersih...orang ramai ..atau kawan rekomen?? Kadang2 gerai tepi jalan..bawah pokok ...ramai orang ramai makan atau beratur bungkus bawa balik setiap hari. Restoran2 besar, cantik interior luaran dan dalaman...sepi saja. Hujung minggu saja nampak penuh.. Geram juga bila gerai2 bawah pokok kenakan bil yg tinggi. Tambah geram bila order teh o panas...disuakannya dalam gelas plastik. Ada pinggan melamine yg digunakan, kadang2 dah tak nampak putih dah...dah jadi kuning bekas kunyit atau lada boh.
Bukan nak perlekeh kedai2 macamni..tapi perkhidmatan yg diberi perlu setimpal dengan khidmat yang dibayar. Itu baru pinggan...belum meja, kerusi, alas meja dan lampu yg malap. Bukan murah bila makan kat gerai2 yg tumbuh macam cendawan ni...paling tidak 4 keping kertas merah gambar YDP Agung pertama keluar dari kocek.
-------------------------------------------------------------------------------
Anim pernah mengunjungi sebuah restoran hebat di SP. Tengok hiasan luaran dan dalaman memang hebat. Nama pun gah. Pelayan punya dressing pun ada class. Tapi bila part makan...guna pinggan melamine. Alamak...kalau Anim jadi juri pertandingan, yang lain dh dapat full mark 10, tiba tang pinggan, jatuh 4, silap2 tinggal 2 markah. Ada satu restoran baru yang Anim jumpa masa JJCM malam Ahad lepas. Kalau nak diikutkan, tak besar mana pun ruang restoran ini. Tapi.....
Dari luar dah nampak kelainannya. Macam suasana kat rumahlah. Tengoklah silingnya.
Meja makannya berkilat...memancar-mancar.
Baru best pekena teh o panas dalam cawan ini...
Tengok garnishing dan pinggan hidangan...adooii....dah menang kat mata nih
Rasa pun sedap...Harap2 chef tak "lari" tempat lain
P/S Terkejut tengok bil...lebihkurang gerai tomyam di BPJ tapi "penampilan " jauh berbeza. Tepuk dada, tanya selera.
UPDATE : Restoran ini sudah ditutup..
Belum ada komen untuk "Cerita makan part 2"
Catat Ulasan
Komen anda amat dihargai