Macam lagu Nash pulak tajuk entri. Sedih sebenarnya...Encik Suami sampai demam tak kebah-kebah. Mana taknya...kawan bersembang dia belakang rumah nak kena sembelih. 2 kali sembelih angsa...2 kali dia demam. Haaa...nak kata apa.
Pagi hari sudah main kejar-kejar dengan si Bapak Angsa. Dah takde siapa tolong pagi-pagi Jumaat ni (2 Abdul lena lagi) . Anim pula diminta tolong tangkap. Takut-takut berani..
Alkisah, dek kerana hari ini birthday si abdul sulung yang ke 9, Anim mencari orang untuk memasak angsa ni. Cadangnya....daging yang dah siap dimasak itu nak Anim agih-agihkan kat jiran-jiran dan rakan-rakan yang tinggal berhampiran. Call kak Pah untuk bantuan. Alih-alih dia kata,
"Tak payah suruh orang masakkan la Nim. Bawa angsa yang dah siap sembelih tu ke sini. Masak rumah kak Pah. Anim datang saja tolong kak Pah"
Inilah peluang Anim nak belajar memasak gulai angsa dari orang Kedah sendiri, Iyalah...resepi memang berlambak di internet...tapi peluang belajar depan mata rugi dilepaskan.
Nak tahu? Angsa tu dihantar ke tempat proses ayam. Proses sembelih tak ambil banyak masa. Kata si penjual ayam, "Kalau itik...lagi lama mati"
Bila dimasukkan ke dalam mesin untuk mencabut bulu, kalau ayam 5 ekor leh masuk
sekali...tang bapa angsa, dia sekor sajalah.. Kalau ayam, sekali pusing saja habis tercabut bulu. Bapa angsa..., 3 kali pusing baru bersih.
Proses memotong la pulak. 2 kali penjual ayam mengasah pisaunya. Pertama bila nak memotong bahagian atas badan si angsa. ."Keras tulangnya nih"
Diasahnya pisau itu sekali lagi bila dia memotong bahagian bawah angsa pulak sambil menggeleng-gelengkan kepala.(Tenaga memproses 5 ekor ayam nisbah 1 ekor angsa) "RM 5 bang.."
Gulai angsa di dalam periuk. Basuh dengan tepung gandum dan perap sebentar. Kemudian tumiskan rempah bersama daun pandan untuk elak bau hamis
P/S Rasa-rasa dah boleh masak itik dan angsa lepas ni. Boleh jamu kaum keluarga dan kerabat di Johor nanti.
Belum ada komen untuk "Tiada Lagi Kudengar Suaramu..."
Catat Ulasan
Komen anda amat dihargai