21 Komen untuk "Aku tak mampu jadi seperti Abu Bakar"

  1. Apa nasib mereka pd keesokan hari ya kak? Kesiannya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. kak anim pun ralat tak ambil semua butir diri mereka. kalau kak anim xleh bantu carikan rumah, mungkin kak anim boleh WA bertanyakan kawan2. ntahlah...dah kalut sangat nak p hospital. tak leh nak fikir..ralat sungguh

      Padam
    2. Ha tu lah... sy baru nk ty... knapa tak ty utk tlg cari kn rumah murah2...

      Try contact pusat zakat n baitulmal ke...

      Huhuhu... xpe lh... semoga Allah lindungi mereka dan tetap kn mereka pd jln yg lurus.. insya Allah

      Padam
  2. Assalamualaikum Anim... Ya Allah lamanya tak jumpa.. rindu weiiii...

    Memang inilah realiti zaman ini. Rasa tak cukup je.. terlalu berkira walhal tahu dah dan yakin Allah dah janji tak akan jatuh miskin orang yang bersedekah.. astaghfirullah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak yakin 100%...itulah sebabnya dalam kes saya

      Padam
  3. Duit kita ni makin lama makin tak berkah kot kan.. ye lah.. macam asyik tak cukup je.. lebih kesian lagi pada yang sangat memerlukan..kalau ke India tu Anim, memang rasa insaf sangat.. food kat sini kita buang2 kan je.. depa kat sana, menderita nak makan...Allahhh..

    BalasPadam
    Balasan
    1. takut tak cukup yan...saya tak yakin..tu sebabnya

      Padam
  4. memang kak.. bila kita dngr ceramah then suddenly Allah nak uji.. keadaan yg kita dengar dalam ceramah..
    orang kata derma note paling besar tanpa ragu.. insyallah in return akan dapat ganjaran lagi besar.. tapi mesti akan ada sedetik rasa ragu bila nak kasi.. itu la yang nak diuji.. sejauh mana kita nak percaya..

    tapi kalo dalam situasi akak.. CT pun akak berkira2 kak.. because walaupun kita ada duit ketika itu.. tapi itu saja yang kita da dan nak teruskan dgn life kita..

    moga kita semua murah rezeki dan Allah datangkan bantuan untuk pakcik tu sekeluarga..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kadangkala kita lupa..
      duit dari Allah juga...
      Allah nak suruh kita pinjamkan..
      nanti Dia ganti balik..
      sebab tak yakin, iman tak kuat...jadilah lagu tu (kak le..)

      Padam
    2. haaa patutla rasa mcm da pernah komen yang sama tapi tak ingat kat mana.. kekeke..

      Padam
    3. bukan akak je kak.. CT yakin semua orang pun gitu.. unless kita masuk ketegori yang duit tu koyan2.. nak keluarkan berapa pun xpa.

      seronok jadi kaya.. boleh sentiasa memberi..

      Padam
  5. Salam... termenung baca N3 ni. Kadang2 begitulah, kita bukan tiada niat nak menolong tapi betullah dalam keadaan kita yg juga memerlukan utk keperluan lain yg mendesak.. Betul x mampu kita nk jadi seperti saiyidina Abu Bakar kan..

    BalasPadam
  6. keperluan hidup zmn sayidina abu bakar dgn zmn kita tak sama . cuma , klu rasa nak bantu , bantulah semampu kita ... sedih pula membayangkan keadaan tu ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. zaman Sayyidina Abu Bakar sama dengan zaman kita. pasti memerlukan wang cuma tahap keimanan yg membezakan. Dia serahkan semua untuk jalan Allah kerana keyakinan 200%...saya ni kata yakin di mulut saja..bukan 100%..itu masalahnya

      Padam
  7. allah sebaknya baca cerita ni
    kalau saya dalam situasi anim pun, pasti hadapi dilema serupa
    dalam kita kata kita susah, masih ada yang lebih susah
    moga mereka dilindungi ALLAH SWT

    BalasPadam
  8. kasihannya.. agaknya apalah nasib mereka sekeluarga..

    BalasPadam
  9. Sebak plak bila mengenangkan nasib mereka... ramai lagi yg susah di luar sana...
    apapun Allah menjanjikan yg terbaik buat mereka yg infaqkan harta mrk... walaupun kita masih tak mampu nak jadi spt Saiyidina Abu Bakar..

    BalasPadam
  10. Insaf baca entri ni, Anim. Kalau saya berada di situasi Anim pun, mungkin akan teragak-agak nak memberi banyak mana. Kalau beri semua, mampukah kita nak menguruskan perbelanjaan sendiri. Walaupun Allah dah janjikan yang baik-baik sahaja bila kita rajin bersedekah, syak wasangka tu masih lagi bersisa. Maklumlah, iman tu tak kuat mana kot...

    Insafnya bila baca cerita begini. Kalau kita tolong orang/bersedekah dengan apa cara sekalipun, tentu Allah akan tolong kita juga ya!

    BalasPadam
  11. Ohh.....Anim cerita nilah tadi yeh...
    Kekadang orang susah yg Allah datangkan di depan kita ni mungkin untuk menguji keimanan kita kan Nim....

    Ya mungkin iman kita tidak setanding Saidina Abu Bakar....
    Itulah yg dinamakan mujahadatun nafsi agaknya

    BalasPadam
  12. kalau saya mungkin susah untuk seperti abu bakar

    BalasPadam

Komen anda amat dihargai

Tazkirah

i

Kisah 2 Abdul

i