Assalamualaikum wbt..
Inilah rupa ketupat sotong kak long
Siapa kata masak masakan yang tak pernah buat dan makan sebelum ni senang? Betul ke ikut resepi, sure jadi?
Alkisah, Ist time menjamah ketupat sotong air tangan kak long di Besut tempohari, 2 Abdul jatuh cinta. Asyik bertanya bila pula Anim nak membuatnya, Resepi dah dapat! Resepi ketupat sotong orang Johor yang sudah bermastautin lebih 20 tahun di Kuala Besut.
Memenuhi permintaan
Fara. Fara ni orang Batu Pahat juga rupanya.
Bila tau Fara ni sedang berbadan dua, ketepikan rasa malu tayang hasil buat ketupat sotong buat pertama kali.
Ikut resepi yang kak long WA. Ikut betul-betul, tak de nyer nak alter.
Bila semua bahan masuk dalam periuk, WA kak long untuk kepastian..
Rasa macam pandai baca arahan. Kenapa terbarai kepala sotong dari badannya, hah? Kak long suruh guna pencungkil gigi. Saya guna lidi satay lagi...
Jangan salahkan anak murid ye cikgu, kalau depa tulis karangan keluar tajuk. Cikgu sendiri baca arahan tak betul . Ingat pandai sangatle tu!
Sepatutnya guna lidi pencungkil gigi saja dan dicucuk melintang. Anak murid guna lidi satay dan dicucuk memanjang..sabar ajalah.
Nilah resepi yang kak long WA..
KETUPAT SOTONG VERSI ALONG
Bersihkan sotong, buang kulit.
Kepala tu, buang gigi.nya. Tau tak gigi sotong kat mana? Celah antara mata dan sesungut, tekan keluarlah benda bulat...tu gigi
Pastikan sotong tu sepasang, badan dan kepala
Cara:
Pulut rendam dengan santan sekejap +garam...dalam 1/2 jam
Untuk 1kg sotong...pulut tak sampai pun secawan...santan agak-agak
Isikan pulut separuh daripada sotong
Ambil kepala masukkan dalam badan...kemaskan dengan lidi...pencungkil gigi tu
Dah siap...lapik periuk dangan daun pandan. Bubuh sotong dan santan.Campur juga lebihan santan rendam pulut tadi
Hirisan bawang merah dan halia
Manisan/gula melaka...ikut rasa
Masak dengan api sederhana...sambil tu kacau
Nampak sotong dah gemuk dan padat....angkat
Siap untuk dimakan.
P/S Dulu-dulu ingat ketupat sotong makan dengan nasi. Rupa-rupanya hidangan minum petang, macam pengat. Versi putih guna gula pasir. Ada juga yang letak halba.
ahahaha..kelakar la y gi cucuk menegak lak. Pape pun, ketupat sotong is my all time favs.. nak nak nenek yang buat.. santan mesti nak yang pekat punya.
BalasPadamtu le..konon pandai baca resepi..:-))
Padamxpe..Nora bagi 4 bintang! haha
Padam****..hihi
Padamsedapnya nampak anim, bole try nanti, sotong penuh macam tu rasa macam ada telur sotong lagi menyelerakan :)
BalasPadamiyalah..1st time makan, saya jatuh hati
Padamsedap ni...saya pernah makan ketupat sotong versi putih
BalasPadamtak pernah saya cuba pulak...
Padamyummm yummmmm!! sesuaaaiii sangat buat juada buka puasa ni kan kak.. waaa sedapnyer.. tak sabo nk cuba! TQ share resepi hehehehehe untung ler berbadan dua ekekeke... baru hari ni sempat jengah blog.. weekend semalam balik batu pahat, bz tak dan nak blog walk.. hehehe THANKS SO MUCH kak! :-) really appreciate.. saya dah bookmark siap2 entry ni hehehe..
BalasPadamTo ketupat sotong yblya slalu.mkn kuah dia putih.. mmg berbeza dgn ni. Maybe kuah putih tu versi pantai timur..
BalasPadamaritu bdk opis buat..mak aiiii manis giler...pastu pulut dia keras adoiiiii
BalasPadamMana boleh nak disamakan orang Johor yang dah 20 tahun duk Besut dengan orang Johor yang ulangalik SP-Ipoh ni, Anim.... ikut arahan pun boleh failed tau... So, cikgu jangan suka hati je nak marah anak murid yang tak ikut arahan ye...Cikgu pun ada pengalaman salah ikut arahankan :)
BalasPadam