Home · About Me · Sitemap ·

List Agensi Pelancongan Yang Menawarkan Pakej Haji Yang Diluluskan Tabung Haji 1438H/2017M

Assalamualaikum warohmatullah..

Anim skip dulu cerita haji Anim. Nak share dulu list pakej haji bagi musim haji 1438H/2017M. Manalah tahu ada yang tercari-cari dan dalam pertimbangan untuk mengerjakan haji melalui pakej. Pengalaman bertemu seorang jemaah haji Malaysia berusia 75 tahun dari Kelantan di roof top Masjidil Haram antara penyebab Anim rasa perlu share entry ni. (Seperti biasa, story next time..)

Lagipun in sha Allah, khabarnya tahun ini bilangan jemaah haji kita ikut kuota asal. Alhamdulillah... mudah-mudahan bertambah ramai mendapat peluang menunaikan haji musim haji 1438H/2017M ini.


Musim haji 1437H/2016M yang lalu , ada l5 agensi pelancongan yang menawarkan pakej haji. Bagaimanapun list harga pakej haji yang Anim share ini diperolehi musim haji lalu. Tahun ni mungkin ada penambahan harga. Khabarnya kerana tukaran duit kita dengan Saudi Riyal. Wallahua'lam. Tapi tak apa.. Anim share untuk pengetahuan saja. Kalau ada penambahan pun, mudah-mudahan tak begitu drastik.

(Nota: Perbandingan harga pakej berdasarkan pakej haji 2 orang sebilik, 3 orang sebilik, 4 orang sebilik, 5 orang sebilik dan 6 orang sebilik serta jarak hotel ke masjid. Bagaimanapun bukan semua syarikat menyediakan penginapan 5 dan 6 orang sebilik ).

 • TH Travel & Services Sdn. Bhd dari RM 39,990 hingga RM 44,900 seorang
 • Utas Travel & Tours Worldwide Holidays Sdn. Bhd  dari  RM 25,080 hingga RM 40,880 seorang
 • Andalusia Travel & Tours Sdn Bhddari RM 21,154 hingga RM 36,154 seorang
 • Misbah Travel & Tours Sdn. Bhd dari RM 31,044 hingga RM 39,044 seorang  
 • TM Tours & Travel Sdn. Bhd dari RM 25,990 hingga RM 39,900 seorang
 • Zahafiz Travel & Tours Sdn Bhd dari RM 22,900 hingga RM 43,900 seorang
 • Wira Saujana Travel & Tours Sdn Bhd dari RM 28,950 hingga RM 40,950 seorang
 • Gemilang Travel & Tours Sdn Bhd dari RM 28,900 hingga RM 43,900 seorang
 • Felda Travel Sdn. Bhd dari RM 26,754 hingga RM 43,754 seorang
 • Batuta Travel & Tours Sdn Bhd dari RM 28,496 hingga RM 33,496 seorang
 • C.S Holidays Sdn. Bhd dari RM 29,500 hingga RM 43,000 seorang
 • Cantumas Travel dari RM 35,644 hingga RM 40,644 seorang 
 • Ash-Har Travel & Tours Sdn. Bhd dari RM 29,800 hingga RM 42,800 seorang
 • Rayhar Travels Sdn Bhd tiada maklumat. (Musim haji lalu ada harga tambahan khusus penginapan di Mina)
 • Syarikat Pelancungan Yaskin Sdn. Bhd dari RM 31,950 hingga RM 37,950 seorang

Musim haji 1438H/2017M...bertambah lagi 6 syarikat yang menawarkan perkhidmatan pakej haji: 
 • Alif Travel & Tours Sdn. Bhd
 • Touch Me Travel & Tours Sdn Bhd
 • Platinum Gesture Travel &; Tours Sdn. Bhd
 • MKM Ticketing Travel & Tours Sdn. Bhd
 • Masamas Travel & Tours Sdn. Bhd 
 • Citra Travel & Tours Sdn. Bhd

Manakala 2 syarikat pada musim haji 1437H/2016M tiada dalam list Musim Haji 1438H/2017M:
 • Ash-Har Travel & Tours Sdn. Bhd
 • Cantumas Travel & Tours

P/S  Semoga ada manfaatnya.

Artikel berkaitan:

10 Komen untuk "List Agensi Pelancongan Yang Menawarkan Pakej Haji Yang Diluluskan Tabung Haji 1438H/2017M"

 1. Sangat membantu ni Anim
  Kakak dulu tunaikan Haji guna tabung haji tak pakai agent
  Tapi umrah semua guna agent

  BalasPadam
 2. Salam 2017 Nim. Apa khabar sihat ke? Akhirnya menulis juga hajjah ye hihi ...
  Membantu sangat ni Nim bagi bakal jemaah yg sedang mencari cari agensi haji.

  BalasPadam
 3. assalamualaikum kak.. sihat? lama tak dengar cerita.. bagus ni untuk rujukan mereka yang memerlukan.. tak sabar nak dengar cerita di sebalik tu.. kampung akak banjir tak?

  BalasPadam
 4. terima kasih atas perkongsian infi ini Kak Anim..semoga bermanfaat untuk semua

  BalasPadam
 5. org kg sy ramai guna utas..almaklum laa utas tu kan org melaka jg hahaha

  BalasPadam
 6. fuh lengkap dengan harga.

  okay andalusia still de cheapest.

  dan distance dia lebih dekat dengan masjid berbanding thts.

  hihihihi

  BalasPadam
 7. tqsm atas perkongsian ni. Bilalah ada rezeki nak jejak kaki kat sana jugak.

  BalasPadam
 8. Assalamualaikum wbt. Saya ingin berkongsi pengalaman umrah yang baru saja saya lalui pada 24hbJanuari hingga 5hb Februari. Kami sekeluarga telah memilih pakej Alharamain Global Tours and Services dari Bidor. Mula2 saya agak resah kerana pilihan kami syarikat yang tak ternama tetapi akhirnya saya akui inilah pakej yang berupaya menawarkan perkhidmatan yang lengkap untuk jemaah mereka. Kami dibawa menaiki penerbangan Etihad yang sangat selesa. Hotel Mekah dan Madinah berdekatan dengan Masjid. Mutawif mengiringi kami dari Malaysia sangat mesra berilmu dan perihatin. Umrah kami dibawa ke 5 miqat berbeza termasuk ziarah Thaif yang sarat dengan sejarah dakwah Rasulullah. Ada ustazah khas disediakn untuk membawa jemaah wanita memasuki Raudah. Keperluan semua jenis bag ihram dan telekung diberi percuma. Alhamdulillah kami ditemukan dengan pakej ini. Syabas Al Haramain Global semoga syarikat ini meneruskan servis 5 bintang.

  BalasPadam
 9. Assalamualaikum wbt. Saya ingin berkongsi pengalaman umrah yang baru saja saya lalui pada 24hbJanuari hingga 5hb Februari. Kami sekeluarga telah memilih pakej Alharamain Global Tours and Services dari Bidor. Mula2 saya agak resah kerana pilihan kami syarikat yang tak ternama tetapi akhirnya saya akui inilah pakej yang berupaya menawarkan perkhidmatan yang lengkap untuk jemaah mereka. Kami dibawa menaiki penerbangan Etihad yang sangat selesa. Hotel Mekah dan Madinah berdekatan dengan Masjid. Mutawif mengiringi kami dari Malaysia sangat mesra berilmu dan perihatin. Umrah kami dibawa ke 5 miqat berbeza termasuk ziarah Thaif yang sarat dengan sejarah dakwah Rasulullah. Ada ustazah khas disediakn untuk membawa jemaah wanita memasuki Raudah. Keperluan semua jenis bag ihram dan telekung diberi percuma. Alhamdulillah kami ditemukan dengan pakej ini. Syabas Al Haramain Global semoga syarikat ini meneruskan servis 5 bintang.

  BalasPadam
 10. Assalamualaikum wbt. Saya Hajah Zaiton dari Putrajaya ingin berkongsi pengalaman umrah yang baru saja saya lalui pada 24hbJanuari hingga 5hb Februari. Kami sekeluarga telah memilih pakej Alharamain Global Tours and Services dari Bidor. Mula2 saya agak resah kerana pilihan kami syarikat yang tak ternama tetapi akhirnya saya akui inilah pakej yang berupaya menawarkan perkhidmatan yang lengkap untuk jemaah mereka. Kami dibawa menaiki penerbangan Etihad yang sangat selesa. Hotel Mekah dan Madinah berdekatan dengan Masjid. Mutawif mengiringi kami dari Malaysia sangat mesra berilmu dan perihatin. Umrah kami dibawa ke 5 miqat berbeza termasuk ziarah Thaif yang sarat dengan sejarah dakwah Rasulullah. Ada ustazah khas disediakn untuk membawa jemaah wanita memasuki Raudah. Keperluan semua jenis bag ihram dan telekung diberi percuma. Alhamdulillah kami ditemukan dengan pakej ini. Syabas Al Haramain Global semoga syarikat ini meneruskan servis 5 bintang.

  BalasPadam

Komen anda amat dihargai