Home · About Me · Sitemap ·

Sesi Menghabis CH Mari: Baby Kubis Goreng



Baby kubis goreng for lunch

BABY KUBIS GORENG

Sepeket baby kubis dibasuh dan rendam dalam air garam sekejap
(tak berani nak masak seketul-seketul. Anim "kepak" sehelai-helai takut jumpa cacing atau pasir)
5 ulas bawang putih ~ ketuk@hiris terpulang
Sos tiram
Serbuk pati ikan bilis MAGGI

* Didihkan air di dalam periuk. Masukkan sedikit minyak masak@olive oil dan secubit garam ke dalamnya. Masukkan baby kubis . Celur sekejap saja dan angkat. Kalau rajin, rendam dalam air sejuk dari fridge*

Cara:
1. Tumis bawang putih dengan sedikit minyak. Dah keperangan a.k.a agak2 kehangusan (I suke) kasi angkat bawang putih itu. Ketepikan.
2. Lebihan minyak tadi dimasukkan sos tiram barang 2@3 sudu terpulang kepada empunya badan. Tambahkan sedikit air dan masukkan 1 sedikit serbuk pati ikan bilis MAGGI. Rasalah masinnya. Kedua2 sos tiram dan serbuk pati ikan bilis tu udah masin.
3. Kalau nak style Cina agak pekat tu...bolehlah masukkan bancuhan tepung jagung. Part ni Anim tak wat. Tak suka "melikat" kuahnya.
4. Curahkan kesemua kuah atas kubis yang dah dicelur tadi. Kemudian taburkan bawang putih goreng yang diketepikan tu..
Tadaaaaaa...udah siap!!!

P/S Baby kubis ada, baby kailan ada, baby sawi ada, baby tomato ada...baby apalagi???

Artikel berkaitan:

Belum ada komen untuk "Sesi Menghabis CH Mari: Baby Kubis Goreng"

Catat Ulasan

Komen anda amat dihargai