Bubur Jagung CH
-----------------------------------------------------------------------
5 tongkol jagung dari Cameron Highlands sudah dikukus semalam. Baki 5 tongkol lagi Mr.Hubby minta buatkan bubur jagung.
5 tongkol jagung manis dihiris isinya
6-7 cawan air
1 cawan gula
1 cawan santan pekat (ready made) @ 1 kotak santan MS 200ml
50 sen sagu biji, direndam kembang dalam air kemudian toskan
2 ikat daun pandan & secubit garam
Cara :
1. Masakkan air bersama gula di dalam periuk hingga gula larut. Masukkan daun pandan yang dah disimpul.
2. Masukkan sagu biji yang dah direndam. Masak dan kacau hingga putih jernih.
3. Masukkan isi jagung tadi .
4. Masukkan santan pekat dan sedikit garam.
5. Mendidih, angkat...
P/S Nak lagi lemak....sukatan air diganti dengan santan cair. Kat SP, bubur jagungnya ada bercampur dengan biji gandum dan barli.
Belum ada komen untuk "Sessi Menghabis CH Mari : Bubur Jagung"
Catat Ulasan
Komen anda amat dihargai