Balik raya haji yang lalu, terjumpa tepung ketewol segera di sebuah gerai buah di Parit Yaani. Arahan diberi; bancuh saja dengan air panas. Senang banget. Namun cubaan pertama, tekstur ketewol tak menarik.
Cubaan kedua, bancuh dengan air biasa.
Kemudian kukus dalam 20 minit. Dah siap, baru gaul dengan kelapa parut (putih) yang dicampur sedikit garam dan gula (saja letak bagi lebih sedap)
P/S Kata kat 2 Abdul, kalau pandai makan, sah orang Jawa. Nampaknya hanya si Abdul kecil je tak leh masuk tekak. Nak rasa ketewol pun kena tutup hidung:-))
Eh..kakcik suka ni walaupun kakcik bukan Jawa. :)
BalasPadamBaguslah kakcik. Org jawa pun ada tak reti makan, hee
PadamAnakanda Abdul kecik tak tahu lazatnya ketewol ini.
BalasPadamSusah dah nak jumpa makanan tradisi ini sekarang Anim. Kakak rasa dah berpuluh tahun kakak tak menikmatinya.. org sekarang dah tak serajin org dulu-dulu..
Last saya makan pun 6 thn lalu kakzakie. Ms dok bp. Hee...
Padamfirst time aiza dengar.. mesti sedap rasanyakan?
BalasPadamTak berani jamin 100% aiza, hee
PadamIni makanan yang makchaq tak pernah dengaq dan tak pernah rasa.....teringin jugak nak cuba..
BalasPadamKat pasar mlm area putrajaya ada tak mak chaq? Adik sy kt sepang beli di pasarmalam. Siap dah semua, tinggal makan:-))
Padamerkk? first time denga..saya bukan org jawa..mesti tak lalu makan jugak..hihi..
BalasPadamNanti berbesan dgn org jawa... Hahaha...
Padamorg jawa tapi malu nak ngaku sebab tak pernah dengar dan makan pun.. ada jual kat mana kak tepungnya? boleh cari jugak bila balik ni..
BalasPadamKat yong peng lah ita. Sepeket rm3 je. Kak pun hanya beli 2. Konon2 nk rasa.
Padamawat kena tutup hidup? busuk ka? tak pernah tengok, rasa lagi la ....
BalasPadamUbi rendam lama.. Boleh agak tak baunya camna. Eksotik sebenarnya, hee
PadamMIL masih buat lagi makanan ini. Saya kurang gemar...Tapi MIL ni memang tau kesukaan saya, ada saja ubi mesti dia buat lepat. Antara kuih feberet saya. :)
BalasPadamkak ni segala produk ubi kak suka..lepat lepit bagai pun suke:-))
Padamsedap tu...Anim...yan pun ada buat tapi belum buat n3 lagi.....walaupun bukan jawa ketewol nie memang best....rasa macam makan emping padi pun ada.....
BalasPadambagusnya yan, pandai makan. rasanya eksotik gitu..heee
Padamtak pernah taupun... tapi cayalah orang dulu2kan kreatif...
BalasPadamKak Anim Aina pertama kali dengar dan tengok sah2 le bukan Jawa...:)
BalasPadamorang jawa yang tak dok kampung pun tak kenal ni..heee
PadamTu diaaaa..macam mana nekcik jawa johor tak penah tau ye...apa lagi makan!!
BalasPadamOh sebab mak jawa bapak bugis kot..tu yang menu ni tak naik rumah...asyiik menu bugis!!
he..he...
haha...kampung nekcik tak tanam ubi..tanam keledek..
Padampontian memang kampung bugis kan..
sah sah sy bukan org jawa..hehehe..yela sy tak prnh dnga, mkn n jmp lg mknan nih
BalasPadamkat NS mana de orang jawa, mimi.payah nak jumpa..haha
Padamuniknya nama kuih ni.. :-)
BalasPadamkena pronounce bunyi jawa.."e" tu bunyi "e"kor..heee
PadamSesuatu yang baru ni. Selalunya makan rebus dan cicah dengan nyok je ataupun buat bengkang (bingke)
BalasPadamkena cari orang rumah orang jawa kat selangor tu:-)) heee...
Padamknah pun xpernah tau..ni kali pertama dengar..sedap tak..teringin nak cuba =)
BalasPadamada kesempatan nanti kita bagi kak rasa ya..hee:-))
PadamTak pernah tahu apa itu ketewol.. Cucuq ka?
BalasPadamhaha..eksotik ni..lembut2, kenyal2..langsung tak serupa cucuq
Padamjawa mari! :D
BalasPadamdah biasa makan, sedappp :)
kita sekapal ye miza:-)) welcome..welcome..
Padamhuhu..1st time dgr nama menu ni...
BalasPadamresepi tradisi jawa la ni kak..
tapi tak semua orang jawa pandai makan ketewol ni, lya:-))
Padamtak pernah makan dan tak pernah dgr pun nama kuih ni kak..mesti sedap kan
BalasPadamtak jamin 100% , heee
Padampes time dengar ketewol ni.. hehe
BalasPadamnanti kak jamu no...hee
Padambaru pertama kali dengar.. jadi ubi tu kene rendam dalam air la? x busuk ke kak?
BalasPadamrendam lama sebab senang nak tumbuk...bau eksotik tu fifi,,heee
PadamTak pernah dengar lah pulak kak......tq share! lepas ni kalau org sebut , tak lah bt muke pelik. hehehe
BalasPadamkena bunyi jawa tau menyebutnya
Padam1st time sy dgr nama tepung tu
BalasPadam