Udang lipan ni banyak di Kedah. Tak pernah jumpa di Johor (sorrylah kalau ada, memang tak perasan) Udang lipan yang dibeli di night market Taman Ria Jaya ni RM6 saja sekilo
Tak pantas dibandingkan dengan udang kara a.k.a lobster yang mencecah RM150 sekilo ni..
Bukan taraf saya...setahun pun tak sekali makan, huhu....
1st time beli (4 tahun dah tengok di market) sebab tertarik dengan khasiat Kedahan warwarkan..
Rebus dengan serai dan bawang...elok untuk pesakit penat (lelah). Nak mencuba kerana batuk yang berpanjangan ni...kenkadang cam nak lelah pulak
Sebahagiannya digoreng saja (nak cuba)
Walaaaaaa....sekali rasa wa sudah jatuh cinta...(walaupun susah nak mengopeknya)
P/S Fizikal yang berbeza tapi rasa serupa
Dah... kakak teringin pulak jadinya Anim. Memang macam susah juga nak dapat ni. Kalau lobster senang nak cari, masuk restoran sea-food mesti ada tapi yg lipan ini kakak tak jumpalah...
BalasPadamhaha...murah udang ni kak. jom p utara..banyak kat pasar malam
PadamMasa di SP, pernah beli sekali.. goreng tepung.. dengan kulit-kulit sekali rangup.. tapi isinya tak berapa nak ado kan..
BalasPadamok..nanti saya cuba. depa kata nak beli kena cari yg besaq cikit che mid
PadamYelah kat KL pun jarang nampak hehe... sedap ke? murah pun murah yeh per kg....
BalasPadambolehlah cuba nanti takut budak2 tak mo makanlah pulak hehe
kena buang yg tajam2 tu..kita goreng rangup...
Padamsedap ke kak... sama cam udang ye.. murah betul harganya tu... tak pernah dpt mkn.. kat sini mahal..
BalasPadamdah nama pun udang beb...rasanya lemak2 gitu.kalau udang biasa kan kenyal..
PadamIsteri saya memang suka sangat udang lipan ni... Beli kena pandai pilih dan hari yg sesuai, kalau tidak kurang isinya. Saya...xmakan udang...hehe. Tgok jer.
BalasPadamSampai la ni blum pernah menjamah lobster, mahal satu hal tapi memang xberminat pun.
ooo..ye ke? tak tau pula ada hari yg sesuai. cam ketam pulak kan..kena tunggu hujung bulan baru penuh isi
Padamkat kl ada juga di pasar tani. pernah beli sekali. payah la nak makan hehehe
BalasPadamyang payah nak makan, sedap pulak. cam ikan terubuklah...
Padamsaya tak suka sebab susah nak kopek kak..kalau salah cara bersihkan nanti tme kopek tercucuk tangan huhu
BalasPadamkak guna gunting je ida. tukang jual siap buat demo ajar kami cara nak "siang"..heee...
Padampernah makan lama dahulu semasa menyewa ngan kawan kawan dari kedah..memng sedap..
BalasPadamkat kedah senang dapat...
Padamtak pernah makan dan jumpa lagi udang lipan ni kat sini.....
BalasPadamjom mai utara...
Padamapa rasanya ni.. sedap ke.. tak pernah rasa... hehuuhuh
BalasPadammemang sedap...lemak2 gitu rasanya..kak pun 1st time merasa
Padamhaaaaa...baru lepas makan udang lipan ni 2mggu lepas..sedapkan/.we ollsss bt grg kicap :)
BalasPadamgoreng kicap??? boleh try nanti. kawan kak kat buat sambal kering-kering pun sedap
Padamtak pernah makan seumur hidup.....yang yan tahu arwah nenek makan buat ubat lelah je....tak tahu pula boleh makan buat lauk macam udang biasa he heee.....
BalasPadamnikan masih hidup lagi:D))...boleh try rasa...heee
Padammmg payah nak makan udang ni.. tpi kalaukena cara masak mmg sedapkan !
BalasPadamhaaah...bila sedap tu yg jadi susah makan...
Padamalamak nampak sedap.. tak pernah makan kot..anim tunjuk yang sedap2 belakani...
BalasPadamdepa kata kat utara ni sesuai hidup...tu yg payah nak jumpa kat tempat lain kot
Padamassalamualaikum ... kat johor ada . Saya pernah beli masa dok kat segamat dulu . sekeping jer udang tuh . tak de isi . klu goreng rangup , leh mkn dgn kulitnya sekali .
BalasPadamtu sebab kena pilih yg besar2 saiznya. kalau dak, macam vee katalah....makan dgn kulitnya sekali
Padamnampak sedap tu udang
BalasPadamyummm yummm