Home · About Me · Sitemap ·

Tetamu ditunggu sudah tiba

Anim dan 2 Abdul tiba on time di perhentian bas SP. Elok berhenti parking, bas dari Jertih ini tiba. Meluru si Abdul mendapatkan Bonda. 4 hari di rumah Along di Besut, hari ini Bonda dan Abah ke SP pulak.

Abah mencari begnya. Bas ni nak ke Alor Setar pulak, katanya.

Nak bawa balik rumah, belum sempat masak. Hari ni sekolah ganti. Bonda nak makan "ringan", pekena Laksa Ikan Seekor. Laksa memang favourite Bonda. Nak order Laksa Sotong, habis pulak hari ini.

Ole-ole dari Besut, Terengganu. Macam-macam yang dikirim Along. Pelik-pelik kata 2 Abdul. Next time share nama, tekstur dan rasa...

Salah satu ole-ole yang dibawa. Ini baru karipap betul. Bukan inti kentang, bukan keledek dan bukan sardin. Karipap inti ikan.

P/S Orang tua mai menjengok.....rahmat buat kami sekeluarga.

Artikel berkaitan:

28 Komen untuk "Tetamu ditunggu sudah tiba"

  1. tak penah tengok laksa penang ikan sekok. CiM pown suka klau mak ayah dtg rumah, klau boleh taknak bg diorg balik, segala benda baru CiM kluarkan, toto, bantal, pinggan makn pown nk kluar yg baru utk diorg.

    BalasPadam
    Balasan
    1. laksa kuah biasa cuma letak ikan rebus seekor...

      tetamu kan...wajib kena layan. tambah2 ibubapa kita dari jauh...

      Padam
  2. suka sangat singgah blog Hanim sbb buatkan che mid berasa masih tinggal di SP ... kadangkala rasa hilang rindu pd SP, kadangkala rasa sangat rindu .. perhentian bas SP tu mengingatkan yang anak Che Mid, Farhan balik ke Klang menaiki bas dan kami hantar ke stesen SP.. aduhai..

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya ada buat label Sungai Petani , che mid. kalau rindu SP, boleh lyan kat situ..heee

      Padam
  3. Bsnyaknya ole-ole...karipap inti ikan? Sedap ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. kak memang suka satar, pulut panggang dan temosa (karipap ikan(. pulut panggang sudah ngap..lupa gambar. trylah cari kalau p ganu kita

      Padam
  4. Apalah rasanya karipap ikan?

    Biasa cuba laksa belut? kalau kat penang, meti singgah laksa janggus...

    BalasPadam
    Balasan
    1. sedaplah bagi yg suka makan ikang...heee

      tak pernah cuba, sup belut adalah. laksa janggus tu bila singgah belum buka. almaklum, kalau lalu jam 10-11 pagi..laksa petangla no..

      Padam
  5. laksa ikan sekor tu tentu sedapkan..dah lah kuah dah sedia pekat boh lak ikan sekor dabel pekat la no..

    bonda datang rumah..masa depan laptop kena dikurangkankan..betul tak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya suka kalau kuah tu cair2 sikit..heee..sedap lak makan ngan ikan rebus sekor. kalau laksa sotong, adalah sotong tercongok kat situ..

      p/s senang bila wujud iPad la ni. draft dulu walau tanpa line, dah ada line publish...

      Padam
  6. org pntai timur pnggil temosa..yg inti kentang tu baru Kitorg gelar karipap.Hehehe..sedap nye laksa!

    BalasPadam
  7. assalamualaikum ... tak pernah saya dengar laksa sotong n karipap ikan . Nak gak try buat sendiri bila diri sdg rajin nanti ... heheheee

    BalasPadam
    Balasan
    1. laksa sotong tu kuah cam kuah laksa biasa cuma letak sotong je. karipap ikan tu lain sikitlah dr karipap biasa. orang pantai timur kan suka letak ikan, dalam karipap,dlm pulut panggang...

      Padam
  8. kat trg memang banyak kuih-muih berasaskan ikan. Selain karipap inti ikan, ada pulut lepa (inti ikan la), roti sambal (inti ikan gak). koleh lemak (tabur sambal ikan) dll.

    Apa2pun memang seronok bila bonda datang. Hari tu bila emak saya berkunjung ke rumah, rasa nak bagitau semua orang...haha..

    BalasPadam
    Balasan
    1. semua berasaskan ikan...suka..suka...

      p/s bukan senang bonda dan abah nak mai jauh. alhamdulillah, sihat depa...boleh mai SP, tu yg suka sesangat

      Padam
  9. assalam,

    bunda tak pernah lagi tengok laksa ikan seekor tu...
    karipap sardin suke sangat..

    BalasPadam
    Balasan
    1. belah perlis, belah kedah dah ada gerai promo laksa ikan sekok ni bunda..
      itu bukan sardin, inti ikan..

      Padam
  10. ..kuih dalam talam yang warna hitam ditabur tepung tu namanya ladu..rasanya pedas-pedas sikit sebab mengandungi rempah. Ini kuih khusus untuk wanita dalam pantang. Kuih merah tu pula sema..( bunyi e mcm ekor ya)..buatnya leceh sikit..kandungannya gula, warna dan air, kat luar tu tepung gandum yang digoreng tanpa minyak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. haha..terima kasihle. ada orang ganu dah bagi info. saya baru nak risik camna buat kuih sema tu. khabarnya dari air gula yang panas dan ditarik-tarik..

      Padam
  11. Waaa...sedapnya laksa tu..saya dah lah hantu laksa..hehe.

    BalasPadam
  12. laksa ikan seketul tu mmg sedap lah !

    BalasPadam
  13. Laksa Ikan..wah sedapnya ada ikan seekor..pekat je kuahnya..tp huhu, x ble makan skrg..pantang lagi...

    Kak Anim,
    saya cari n3 mase kak anim p penang ari2, yg makan "char kuew tiau telur dibasuh" tu, n ade tempat penginapan melayu tu, n3 mane ye?? saya da cari x jumpa..Kak anim bgtau tajuknya boleh, nanti saya tgk balik n3 tu..sebab nak tau tmt penginapan melayu kat penang tu...tq kak =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. tempat penginapan melayu kat penang? cam takde je kak buat entry tu. langkawi kot AA..

      http://bicaraneem.blogspot.com/2010/06/char-kuey-teow-sgdua.html. kak try buat gadget search google tu tapi dia tak leh cari lah. tak tau nak wat camna. asyik "no result" memanjang

      Padam
  14. ohhhh naik bas rupanya....baca entri atas baru datang sini hehe...
    my faveret tuuuu...karipap...Tak pernah jumpa laksa ikan sekor tu! Dahsyatnya!Kopok leko tak de?

    BalasPadam
    Balasan
    1. jap lagi sampailah laksa ikan sekor tu..kat sini dah mulakan!
      kopok leko? tak delah pulak...semua hak kering, masuk bawah bas takut rosak...

      Padam

Komen anda amat dihargai