Home · About Me · Sitemap ·

Kincham@Lily Buds Tumis Udang


Membeli kincham @ lily buds fresh di Kea Farm on the way balik SP. 1st time nak mencuba. Bukan mahal mana pun...4 jenis sayur RM10 je. Biasa nampak kincham fresh ni di supemarket tapi harganya...jauh lebih mahal. Dah benda-benda macam ni bukan makanan orang Melayu. 

Kat area Kea Farm ni, kincham ni digoreng tepung dan dijual bersama-sama cendawan dan brokoli goreng (tempura style) Tapi tak teringin pulak nak membeli masa tu...Masa kami mai, tengah musim sayur dan buah banyak di Cameron Highlands. Kincham ni bukan ada sepanjang tahun. Menurut penjual, dalam suku tahun pertama je kincham ni ada.

 Gambar google punya..

Begitu juga dengan tembikai wangi @ rock melon ni. Berbuah sekali je dalam setahun katanya. Ada serupa honeydew tapi isinya warna peach. Manis isinya even dah dibawa turun. Kami beli RM7 sebiji.

Ni rupa kincham kering@dried lily buds..dari google... yang selalu kita guna. Orang Kedah suka masukkan dalam sup sayur depa 

Menu tengahari Jumaat..macam tumis kacang juga. Cuma tambah 1 camca teh sos tiram dan bancuhan tepung jagung bersama sedikit air. Jangan masak terlalu lama. Kejap je, macam sayur tauge. Ada rasa crunchy gitu....

P/S Kita sukalah makan strawberry hari-hari sebab payah nak jumpa dan mahal pula kat bawah. Depa yang duduk dan keja sana camna agaknya? Mesti rindu nak makan rambutan, manggis, ciku, pisang...

Artikel berkaitan:

2 Komen untuk "Kincham@Lily Buds Tumis Udang"

Komen anda amat dihargai