Makanan paling istimewa di majlis kenduri kesyukuran anakanda ber2 Anim hari ini...
~ bubur putih bubur merah air tangan emak.
Hari ini emak guna beras biasa...tak guna beras pulut.
Beras dimasak bersama santan dan daun pandan.
Bubur putih diketepikan sedikit. Selebihnya dimasak bersama gula merah.
So...ambil bubur merah dalam mangkuk dan letak sedikit bubur putih..Unik kan?
Bubur putih bubur merah ni memang sinonim dengan masyarakat Jawa di Johor menandakan kesyukuran...majlis cukur jambul, majlis berkhatan, ulang tahun dan macam-macam.
Kalau kat Kedah... pulut kuning kan?
Tentulah menjadi sesuatu yang istimewa untuk tetamu kami yang hadir tadi.
Apatah lagi mereka tidak pernah rasa, kenal dan dengar nama bubur ini.
So, keinginan nak mencuba tu ada...
Tambah-tambah bila di"ugut" Encik Suami...."tak makan tak boleh balik"
P/S Seronok lihat tetamu Kedah "pandai" makan bubur ini...
mak kami di batu pahat dulu selalu buat bubur ni.... tetiba teringat air tangan mak tengok bubur ni...
BalasPadamkazman~bukan senang nak jumpa bubur ni...kena tunggu sesuatu majlis baru depa buat...tu yg mahal!
BalasPadamkecoq ayaq lioq aihhhh!! - Soffy
BalasPadamsoffy~ tunggu nak jamu soffy lah..tak muncul2...
BalasPadam