Bahan Nasi :
3 cawan beras basmathi
2 1/2 cawan air
1 cawan susu cair ~ Anim tukar dengan air rebusan ayam (elak muak)
1 labu bwg besar dihiris ~ Anim guna 1/2 labu
3 ulas bawang putih , dikisar
3 cm halia dikisar
4 sudu makan tomato puree@1/2 botol tomato sos
1 senduk minyak sapi utk menumis (Anim guna margerin)
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3 cm kulit kayu manis
1/2 cawan bawang goreng (Anim masukkan bawang merah hiris 3 ulas)
secukup gajus goreng ~ Anim tak masukkan
garam
Cara Asal:
1. Tumis b.cengkih, b.pelaga, kulit kayu manis dan bawang merah dihiris hingga naik bau.
2. Masukkan bawang putih dan halia kisar ,.Tumis hingga garing. Masuk pula tomato puree/tomato sos.
3. Setelah naik bau, masukkan air, susu cair dan garam. Masukkan beras (cuci dan tos), bawang goreng dan gajus goreng. Gaul rata.
4. Setelah airnya kering, alihkan ke rice cooker.
Versi Anim:
1. Di dalam kuali, tumis bahan2 dengan margerin. Kemudian Anim masukkan beras yang telah dicuci dan ditoskan.(macam digoreng cuma minyak tak banyak)
2. Masukkan tomato puree . Tambah sedikit garam . Matikan api.
3. Alihkan ke rice cooker. Masukkan air , air rebusan ayam dan daun pandan. Kacau rata. Tunggu hingga masak. Hidangkan bersama Ayam Masak Merah dan Dalca.
Bahan Ayam Masak Merah:
1/2 ekor ayam, potong kecil
15 lada kering + 1 labu bwg besar + 2 ulas bwg putih~ diblender
bawang goreng
5 sudu makan sos tomato ~ agak2
gula, garam secukup rasa
1. Ayam dilumur serbuk kunyit dan garam. Goreng separuh masak.
2. Tumis bahan blender hingga naik bau dan elok masak rempahnya.
3. Masukkan sos tomato, bawang goreng, garam dan gula. Gaul rata. Lastly masukkan ayam hingga kuah pekat dan mendidih.
Bahan Dalca:
150g daging ~ potong kecil2
1 cawan kacang dal (rendam sekejap )
Rebus kacang dal bersama daging sehingga keduanya masak dan empuk di dalam periuk.
1 batang carrot
2 biji ubi kentang1/2 batang terung panjang
1 biji tomato
5 batang kacang panjang (kacang buncis pun leh)
Apabila daging + kacang dal sudah empuk, masukkan kentang dan carrot. Elok empuknya barulah masukkan terung, kacang panjang dan tomato.
Bahan rempah :
1 labu bawang besar + 2 ulas bawang putih + 2cm halia dikisar.
Kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih
4 sudu makan rempah kari daging
Air asam jawa, garam dan minyak menumis.
1. Dalam kuali berasingan, tumis kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, diikuti bahan kisar. Tumis hingga naik bau.
2. Masukkan rempah kari daging (bancuh dgn air asam ) . Tumis hingga masak.
3. Masukkan ke dalam periuk rebusan daging dan sayur2an. Kacau sebati.
4. Masukkan santan . Rasa garamnya dan masak hingga mendidih.
Belum ada komen untuk "Nasi Tomato Versiku.."
Catat Ulasan
Komen anda amat dihargai