Petang semalam buat cek mek molek untuk berbuka. Baru ni sempat post n3. Kuih ni kuih tradisional orang Kelantan dan Terengganu. Dah lah senang nak buat, sedap pula dimakan tambah2 bila gula di dalamnya "mencair" keluar bila digigit. Nyum...nyum....
Ubi keledek ~ direbus dengan sedikit garam hingga empuk
Tepung gandum ~ jangan banyak sangat. Untuk elak keledek "pecah" masa goreng
Gula pasir
Lenyek keledek. Masukkan tepung. Gaul rata. Bulat2kan.
P/S Ikut pengalaman buat kuih ni, dah buat kena terus goreng, Jangan tunggu lama2 sebab nanti gula dia keluar.
Ubi keledek ~ direbus dengan sedikit garam hingga empuk
Tepung gandum ~ jangan banyak sangat. Untuk elak keledek "pecah" masa goreng
Gula pasir
Lenyek keledek. Masukkan tepung. Gaul rata. Bulat2kan.
Bulatkan satu adunan kecil. Bentukkan adunan untuk diisi gula pasir. Isikan dalam setengah sudu gula (bergantung pada saiz doh). Katupkan semula. Buat bentuk bujur
kak Anim...
BalasPadambyk resepi rupanya dalam blog akak ni...=)
kikiki...dulu verangan nak buat blog masakan tapi rupanya bakat ke lain, daaa
Padam