Home · About Me · Sitemap ·

Asam Pedas Kepala Mayong

 Hari ni masak asam pedas kepala ikan mayong (orang Kedah kata ikan duri). Ikan mayong memang famous di Johor. Murah sedikit di sini berbanding di Johor.

BAHAN-BAHAN:
1 kg kepala ikan mayong ~ direndam dgn asam jawa@limau nipis

7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
15-20 biji lada kering (bergantung kepedasan) ~ direbus 
1" halia
1/2 " kunyit hidup
Semua bahan di atas dikisar

 daun kesum
1 batang serai (tak ada pun tak apa)
air asam jawa
sayur bendi (tak payah masak sayur lain dah)
garam

CARA:
Tumis bahan kisar dan serai hingga wangi. Masukkan air asam jawa dalam 2 sudu. Masukkan kepala ikan dan tambahkan air. Masukkan daun kesum. Biarkan mendidih. Tambah garam secukup rasa . Masukkan sayur bendi. Tunggu sebentar...nampak dekat2 masak, tutup api. Sedia untuk diserve.

P/S Asam Pedas Muo (Muar) tambah sedikit lada hitam kisar.

Artikel berkaitan:

Belum ada komen untuk "Asam Pedas Kepala Mayong"

Catat Ulasan

Komen anda amat dihargai