Lama tak makan bubur lambuk. Payah nak cari..kena tunggu bulan posa. Buat sendirilah...guna beras bario yg dibawa jauh dari Sarawak. Tu sebab nama jadi Bubur Lambuk Bario.
Berasnya pendek berbanding beras biasa.
Bahan utama : daging. Untuk 3 pot (plastik) beras, 300-500g daging cukuplahMasukkan beras dan daging dalam pot. Penuhkan air. Set "AUTO"..lepas ni leh tinggal p market. (Orang Kedah tak kata pasar).
Nak p cari bahan2 lain utk bubur lambuk ini.
Nak p cari bahan2 lain utk bubur lambuk ini.
Bahan-bahan Bubur Lambuk Bario (versi dapur Anim)
- 6 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- sedikit halia
- sedikit lada hitam
- sesudu udang kering (optional)
- sedikit jintan putih
Semua bahan di atas ditumbuk@dikisar ~jangan letak air banyak sangat. Kemudian di"tumis darat" ..istilah utk teknik menumis kemudian di tapis minyaknya. Ketepikan. Anim suka buat cara tumis darat ni. Masakan kita jadi kurang berminyak.
- 1@2 btg lobak, ikut saiz dipotong dadu
- kangkung, dibersihkan (optional) ~ 2 Abdul suka
- 10 ekor udang basah ~ dibuang kulit dan digoreng sekejap. Ketepikan
- RM1 santan.
- daun sup/daun bawang
- bawang goreng
Bila daging tu dah hampir-hampir lembut,beras pun dah nampak nak jadi bubur masukkan bahan kisar yang sudah ditumis darat tadi. Masukkan lobak dahulu. Rasalah garamnya . Kemudian masukkan santan dan udang yang digoreng sekejap tadi. Last sekali dah ok rasa....dah 98% hampir selesai...barulah masukkan kangkung. Taburkan daun sup. daun bawang dan bawang goreng.
Belum ada komen untuk "Bubur lambuk Bario"
Catat Ulasan
Komen anda amat dihargai