Home · About Me · Sitemap ·

Mengenali Laksa Teluk Kechai...

Mengenalinya berbelas tahun lalu bila pulang dari Langkawi, melalui Kuala Kedah. 1st time, pelik betul kuah laksa ni, tak macam laksa Penang @ laksa Kedah yang pernah dicuba sebelum ni. Cayaq (cair) dan diletak sambal nyok (kelapa) ditepi. Kelainannya..laksa basah yang dibuat sendiri. 2nd try, 3rd try...dah jadi favourite kami dan kini turun ke 2 Abdul pulak..

Minggu lalu, usai menghadiri majlis kahwin di Hutan Kampung, Alor Setar...tekak mengidam Laksa Teluk Kechai..

Favourite gerai....apalagi kalau bukan Zakaria Laksa Teluk Kechai
  
Langkah kiri...tutup pulak. Musim Syawal agaknya...

Mencuba laksa gerai berdekatan dengannya....lupalah nama gerai....

Ni rupa laksa Zakaria Teluk Kechai...lebih kurang je kan...Rasa kuah saja yang membezakannya...

Gumbiranya bila Encik Suami yang baru pulang dari Langkawi membawa pulang bersama 1 kilo laksa Zakaria Teluk Kechai petang semalam ..Harga sudah naik jadi RM12 sekilo (dulu RM10). Satu biji timun, 2 labu bawang besar, pucuk gajus , ulaman lain (tak dikenali), cili padi dan limau nipis turut disertakan...

Kerja menghiris kena buat sendiri...yang kuning seketul tulah sambal nyok (kelapa). Puas betul menambah...berbaloi RM12 tu ( RM3 sepinggan di gerai)..Rasanya ni lah "ole-ole" terbaik selain coklat dan kain batik yang dibawa balik...

Ole-ole yang dibawa balik ni pun....tak boleh lawan Zakaria Laksa Teluk Kechai...heeee

Artikel berkaitan:

13 Komen untuk "Mengenali Laksa Teluk Kechai..."

  1. mcm sedap jer...sy tak pernah makan laksa nih

    BalasPadam
    Balasan
    1. ena...mula2 rasa lain sebab selama ni makan kuah laksa agak pekat.. trylah kalau ke kuala kedah...

      Padam
  2. ermm...nampak sedap... tp tak pernah lagi rasa kalo campoq sambal nyok...kena try ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. ck..sambal nyoq tu optional..nak campur dalam kuah laksa sekali boleh, tak ampur pun boleh. tu yg nampak pekat kuning..

      Padam
  3. Unik ni menu ni.. Lain drpd biasa.. Kena try ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. trylah...dah berbelas tahun gaklah rupa laksa kat teluk kechai ni begini...tak berubah..

      Padam
  4. Assalamualaikum Anim,

    Teliur pulak kak Ros bila teringat laksa ni he.he....nampak laksanya tu sama,cuma tambah sambai nyok ja..mesti rasanya lagi sedap kan Anim...tak pernah rasa lagi nanti bila Kak Ros berpeluang p sana boleh la try....

    BalasPadam
    Balasan
    1. kena trylah k.ros. 1st time memang pelik..bila 2nd, 3rd try...suka pulak. tambah2 laksa beras buat sendiri, memang tak puas makan sepinggan

      Padam
  5. Kalau ada peluang... boleh jugak mencuba ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh..boleh..kalau balik malaysia, roger roger kita..

      Padam
  6. Wah... kalau hadiah gajet dapur pun tak boleh lawan... memang sedaplah laksa tu!

    BalasPadam
    Balasan
    1. makan laksa kenyang...gajet dapur tak leh makan..heeee

      Padam
  7. kak...baru dpt baca post ni... waaaahhh... benda ajaib tu...

    BalasPadam

Komen anda amat dihargai