Home · About Me · Sitemap ·

Rahsia itik yang kita tak tahu...

Sambungan dari entry semalam...

2 anak angkat (dalam bulatan) yang kebingungan melihat 3 orang baru menceroboh kawasannya. Sempat lagi si hero bergasak dengan si jantan pendatang (anak panah). Alkisah Encik Suami membeli  seekor itik jantan dan 2 itik betina lain untuk makan kenduri di ofisnya esok.

Macam ayam kampung jugak...macam tau2 aja bakal dikorbankan. Main kejar-kejar ...

Kali ni tak hantar proses kat gerai ayam. Sembelih dan mengerjakannya dibelakang rumah. Sorang seekor! Ooo...payah oo. Lagi-lagi kalau 1st time mencuba.

Mencabut bulunya bukan seperti mencabut bulu ayam. Tak perlu di"rebus" dalam air panas. Kena siat bulunya terus. Tapi itulah rahsia elak daging itik bau hamis bila dimasak agaknya...Kena tanya Zahari, Master Chef masakan itik SP yang dok atas kerusi merah tu. Itik-itik kami sebelum ni...serah kat dia untuk tolong masakkan!

Terima kasih semua....

P/S Pandai makan daging itik bila duduk Sg.Petani...

Artikel berkaitan:

8 Komen untuk "Rahsia itik yang kita tak tahu..."

  1. Kat kampung saya,emak ada bela itik...kau balik jer mesti buat rendang itik.. Mmg sedappp...

    Asben ain, masa baru2 kahwin tak reti mkn itik ni..tp sekarang terbalik la pulak...

    BalasPadam
    Balasan
    1. mula2 mmg tak sudi makan..
      rasa sekali..terus tak tolak lagi
      kita pun suka buat rendang...terbaeekkkk...heheee

      Padam
  2. Oh xpayah rendam air panas ek...

    Kak anim, biase itik msak ape ye sedap..?
    Sy rase x pnah mkn dging itik..

    BalasPadam
    Balasan
    1. depa kata kalau rendam air panas lagi payah cabut bulu..
      akak suka wat rendang atau masak "ungkep"..haha..pernah dgr ke?
      trylah..rasa sekali pasti nak lagi..

      Padam
  3. Pernah beli semangkuk Duck Green Curry kat restoran Thai tapi lepas tu tak termakan... hahaha... Mungkin tak sesuai lauknya kot. Kalau kat SP, selalunya orang buat masak lauk apa ek?

    BalasPadam
    Balasan
    1. orang SP masak gulai le apalagi..
      depa yang pakar ni masak tak bau hamis..
      saya pun pernah try masakan itik kat restoran cina muslim,
      tapi tak habis telan..liat dan rasa lain sikit
      kena cari itik kampung..
      p/s kalau masak utk family, suka wat rendang@masak ungkep

      Padam
  4. Ooo... macam tu rupanya cabut bulu itik... tak sama macam ayam rupanya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. bulu itik payah cabut kalau kena rendam air panas..
      kena cabut bulu time "kering" macam tu je..

      Padam

Komen anda amat dihargai