Konen? Buah apa agaknya? Pertanyaan khusus buat orang luar Kedah nooo...
Ingat buah asam jawa...Rupa-rupanya bukan. Ia dijadikan ulam dan sedap dimakan bersama sambal belacan@budu(kata si penjual).
P/S Setiap pagi Jumaat kalau tak ke mana, adalah muka kami di sini.
Artikel berkaitan:
kat atas tu buah kuini dan bawah tu buah kerdas. Roomate saya (orang Kedah) dulu kata ini buah genuak. Memang sedap buah ni buat ulam..tapi lepas tu kena rajin2 sental bilik air la..haha.
BalasPadammemang tak tahu namanya pun... nampak pun rasanya tak pernah lagi kot.... nanti kalau jumpa nak try laa... saya suka ulam...
BalasPadamnajmiah..betul2 kuini dan genuak (kata penjual). alamak..baru plan nak merasa minggu ni, bau macam petai gak ke?
BalasPadamkazman_mai kedah, puaslah makan ulam. daun kari muda, daun cekur pun depa buat ulam, makan mentah2. sedap lak..
BalasPadamsejak kecik saya suka buah ni..tapi macam petai dan jering, buah kerdas ni duk ranking atas lagi dari segi kehancingan yang dihasilkan setelah dimakan..elok la kalau nak cuba merasa.Cuma nasihat saya, kalau nak berada di khalayak ramai, pergi berjamaah di masjid ke..janganlah makan ulam ini..kasihan orang-orang di sekeliling kita..hehe..
BalasPadamtu ka...hihi..
BalasPadamteruja nak cuba sedikit..